HISTORIEN

Kærlighedens veje førte Enzo til Aalborg

Enzo Iannone er et bevis på, at kærlighedens veje er uransagelige. I hans tilfælde blev destinationen Aalborg, og trods en opvækst tæt på Amalfi kystens azurblå hav, betragter han i dag Aalborg som sin hjemby. Her har han ikke kun fundet sit livs kærlighed, men har også skabt sit livsværk.

Duften af Italien står i frisk erindring

I 1979 drog den unge italienske jurastuderende Enzo Iannone på det, der blot skulle have været et tre måneders besøg i Skandinavien.


Forude ventede et job som keyboardspiller i et band, en bekendt havde startet. Men de tre måneder er efterhånden blevet til 42 år, for kærligheden i skikkelse af nordjyske Ellen kom på tværs.

 
Selvom barndommens vandreture til den historiske by Pompei, cykelture langs Amalfi kystens azurblå hav og duften af de uendelige citronlunde står stærkt i Enzo Iannones erindring om sit fædreland, har han ikke et sekund fortrudt, at han forlod Italien til fordel for et liv i Danmark.

 
”Men jeg har aldrig spillet siden”, smiler Enzo – der dog stadig har el-orglet derhjemme.

Fellini historie

Fra professionel musiker til restauratør

Ved et tilfælde fik Enzo job på en italiensk restaurant. Og opdagede, at han var havnet på rette hylde. I 1982 blev han selvstændig med sin første restaurant, Mamma Mia, som lå i Algade i Aalborg.

Stedet tiltrak primært frokostgæster, så da chancen bød sig i 1986, flyttede Enzo til Jomfru Ane Gade. Her grundlagde han sammen med vennen Antonio Galgani, Il Ristorante Fellini – der fortsat fremstår som ”den italienske ambassade” i Jomfru Ane Gades historie. I alt 16 år blev det til.

I 1991 udvidede parret med en filial i Ebeltoft.

Med årene ændrede Jomfru Ane Gade sig og blev mindre attraktiv som spisegade.

Flere af de traditionelle spisesteder lukkede, og de nye restauranter, som opstod i stedet lignede til forveksling hinanden. Enzo var klar over, at der skulle ske noget nyt.

”Jeg havde længe haft kig på bygningen, Vesterå 13, og da vi fik et godt tilbud om at sælge restauranten i Jomfru Ane Gade, slog vi til”, forklarer han. 

Fra Jomfru Ane Gade til Vesterå – i Aalborg

Den 14. april 2002 lukkede Il Ristorante Fellini i Jomfru Ane Gade for at genopstå otte måneder senere i Vesterå. Denne gang med Enzo som eneejer. Og midt i Aalborg kunne han nu slå dørene op til et lille stykke Italien, uforstyrret af fadølsfester og diskoteksmusik. Her strømmer dæmpet italiensk opera ud af højtalerne. Væggene er dekoreret med billeder fra den italienske instruktør Federico Fellinis berømte filmunivers. Og i den smukke arkitekttegnede gårdhave skaber de mange krydderurter en sand duft af Italien.

Et besøg hos Il Ristorante Fellini, Aalborg skal ifølge Enzo Iannone give livet fuldkommen mening gennem dejlig mad og vine serveret med søde fortællinger og sanselig indlevelse, hvilket restauranten gæstfrit deler med sine gæster - for derved at fuldkomme oplevelsen af la cucina italiana og la dolce vita.

Enzos forretningskoncept bygger på god service og kvalitet

”Hvis folk køber noget til 10 kroner, og det er dårligt, husker de ikke, at de gav 10 kroner for det, men kun at det er dårligt”, lyder hans enkle filosofi.

Il Ristorante Fellini er i bogstavelig forstand drevet ud fra Enzos filosofi, som et lille stykke Italien med oprindeligt plads til kun 50 gæster. Men da ålborgenserne og byens gæster tog særdeles godt imod restaurantens nye koncept, stod Enzo hver aften i den triste situation, at han måtte afvise gæster. Enzo besluttede derfor at inddrage gårdhaven.

I sommermånederne er gårdhaven restaurantens helt store trækplaster og skaber plads til yderligere 35 gæster i ”det åbne”.

”Danskerne bliver som sydlændinge om sommeren. Så trækker de uden for ligesom, man gør i Italien”, erklærer Enzo.

Gårdhaven er imidlertid blevet så populær, at den nu kan overdækkes, når klimaet eller vejret kræver dette. Således er gårdhaven blevet en fast del af iI Ristorante Fellini – året rundt, hvilket yderligt underbygger den ægte italienske stemning.

Om restauranten

Restaurationsmiljøet, Il Ristorante Fellini, Vesterå 13 er udviklet af restauratør Vincenzo Iannone (Enzo) i samarbejde med den international kendte arkitekt, Anders Dyrup.

Bedste pizza i aalborg

Om Federico Fellini

Federico Fellini havde næsten monopol på romersk følsomhed, og mestrede den knivskarpe balance mellem groteske karakterer og modsætningerne i hurtige, tilsyneladende tilfældige  filmklip.

Hans karakterer er splittet i ønsket om at realisere sig selv og samtidigt ønsket om at tilpasse sig. Personerne svinger hele tiden mellem behovet for at være som ingen andre - og som alle andre.

Fellini har udtalt, at: ”Film er et ægteskab mellem uskyld og erfaring; men det handler også om fantasi og tab iblandet ironi, morskab og sorg”.

Ligesom mesterinstruktøren forsøger Enzo Iannone at skabe balance mellem det enestående og tilpasningen til bredden i gæsternes behov. Dette med blik for både det provinsielle og det mere eksklusive køkkens mangfoldighed af italiensk mad, vine og specialiteter som et bærende tema.

Det er således med et varmt hjerte, Enzo Iannone og hans dedikerede stab efter genåbningen i april  - igen byder de mange trofaste gæster velkommen hos Il Ristorante Felliniet ”lille stykke Italien”  i Aalborg.

Velkommen hos

Il Ristorante Fellini


Andre artikler